05 april 2007

Fildelning

Fildelningsdebatten i programmet Bert den 23 mars i TV8 var väldigt intressant. I programmet påstods en hel massa saker som förtjänar att kommenteras.

Det fullkomligen vimlar av konstigheter i programmet. Att jämställa fildelning med fortkörning eller kvinnomisshandel är fel. Vems liv är exempelvis i fara om jag fildelar extra mycket? När skivbolagen påstår att de förlorar enorma summor pengar på fildelning vore det intressant att se hur de räknar. Kan man verkligen hänföra skivbolagens förluster enbart till fildelning? Hur såg skivbolagens ekonomi ut innan bredbandsuppkopplingar fanns? Jag vågar påstå att skivbolagens siffror var röda långt innan gemene man visste vad Internet var för något. Dataspel har exempelvis piratkopierats i över 20 år, tio år längre än internet har funnits. Fildelningssajterna erbjuder idag precis alla dataspel som finns på marknaden. Dataspel får därmed sägas vara något som berörs av fildelningseländet i allra högsta grad. Ändå går dataspelsföretagen bättre än någonsin. Hur förklarar skivbolagen det?

Att påstå att skivaffärer fått lägga ner som resultat av fildelning är också märkligt. När jag var liten fanns det köttaffärer och ostaffärer, sådana butiker finns inte längre. Varför? Kan det kanske vara så att tiderna förändras? Jag tror de små skivaffärerna gör klokare i att rikta sitt etter och sin bitterhet mot Mix och Rocks och andra skräpkedjor som bara säljer musik som för tillfället ligger på topplistan. Det är ju dit kunderna har försvunnit i och med att dessa kedjor de senaste tio åren spridit sig som eld i gräset med sina attraktiva lägen och priser. Intervjun med skivhandlaren som ondgjorde sig över att folk kommer in med anteckningsblock i skivaffärerna och att de utnyttjar hans service för att sedan inte köpa något är intressant. Jag har haft anteckningsbok med mig i skivaffärerna sedan början av 80-talet. Kan det vara så att skivhandlarna har svårt att förstå hur en intresserad kund ser ut? Att påstå att skivaffärerna erbjuder någon sorts service är även det en grov överdrift. Personalen i skivaffärerna har sällan någon som helst kunskap om vad de säljer.

Man kan väl knappast säga att Pirate Bay är eller har varit finansierad av vare sig nynazister eller sveriedemokraterna. Piratfolket skådar av förklarliga skäl inte given häst i munnen. Å andra sidan, vem gör det. Om jag vore aktiv i den nihilistiska föreningen Gay Nazis Against Islam och jag sedan skänker ett oanständigt högt belopp till Röda Korset så kommer inte Röda Korset att tacka nej till mina pengar. I alla fall inte med hänvisning till min "politiska hemvist"... Det vågar jag nästan sätta pengar på. Bert Karlsson försöker också få till att Pirate Bay-folket leder ungdomarna ner i porrträsket eftersom det förekommer reklam för porrsajter på Pirate Bay. Då frågar jag mig om Bert någonsin kontrollerat exempelvis Aftonbladets annonser? Om inte borde han nog göra det...

Att Sverige är värst i världen på nedladdning är i princip som att säga att vi är bäst i världen på att köpa Volvobilar. Vi är världens bredbandstätaste land helt enkelt. Utan bredbandsuppkoppling gör man sig inte omaket att ladda ner exempelvis en film eftersom det skulle ta flera veckor innan man får hem den, dessutom till en kostnad som sannolikt vida överstiger vad en DVD skulle kosta. När övriga världen får tillgång till bredbandsuppkoppling kommer det definitivt inte att gå att göra någonting åt piratverksamheten på nätet. Jag ser framför mig sajter och communities som drivs av kriminella nätverk som fullkomligen kommer att skita i alla lagar oavsett hur de ser ut. Dessa sajter finns för övrigt redan men kommer sannolikt att bli fler. Internet är helt enkelt ett oslagbart kommunikationsverktyg. När Felix Herngren berättar att han laddat ner en skiva eftersom hans köpta exemplar blivit repigt förstår jag inte logiken i hans resonemang alls. Bert tillskjuter att han också laddar ner låtar lite hur som helst när de behöver det. Det betyder ju per definition att både Bert och Herngren är kriminella. Hur får de i hop det resonemanget?

Av detta kan man utläsa att det är lönlöst att försöka kriminalisera nedladdning av filmer och musik på nätet. Lagstiftarna borde försöka hitta andra vägar att få piraterna att betala för sig. Det går inte att kriminalisera 10% av ett lands befolkning. Det vore som att plötsligt förbjuda folk att dricka öl. Det skulle helt enkelt inte funka. Vad man däremot kan göra är att lagstifta så att en avgift läggs på bredbandsuppkopplingen, utan en sådan uppkoppling är ju piratverkamhet meningslös. Denna avgift läggs ovanpå avgiften som konsumenten betalar för uppkopplingen. Avgiften tas in av bredbandsföretaget som sedan betalar denna vidare till någon lämplig organisation, exempelvis Copyswede som sedan fördelar pengarna enligt en given modell. (Hur denna modell sedan skall se ut är en senare fråga.) Avgiften för konsumenten skulle kunna vara ungefär lika stor som TV-licensen. Jag fattar inte att det ska vara så svårt. Bredbandsleverantörerna motsätter sig säkert detta men de måste rimligen vara enklare att hantera dem som grupp än att kriminalisera över en miljon privatpersoner. Det är bara att bestämma hur och när avgiften skall tas in så får de helt enkelt rätta sig efter detta. Gärna med devisen: "Inget bredband - ingen fildelning!"

Jag skulle dock kunna tänka mig att skivbolagen och filmbolagen är mindre roade av en sådant förfarande eftersom det enbart innebär att de kommer att få någon sorts ersättning. Den åtråvärda kontrollen över konsumenternas smak har de sedan länge förlorat. Den kommer de aldrig att få tillbaka. Jag misstänker att det är där skon klämmer egentligen. Skivbolag och filmbolag har alltid och i alla tider försökt styra konsumenternas smak och samtidigt varit dåliga på att följa den. I takt med att konsumtionsmönster har förändrats och diversifierats har skivbolag och filmbolag tappat i inflytande. Det har nog mycket mindre med nätpirater att göra än vad de drabbade vill göra gällande. Det är enkelt att utse en syndabock som med alla medel skall förgöras, det har gjorts så många gånger genom historien när man haft svårt att sätta fingret på vad som är fel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag nickade instämmande när jag läste genom första delen av ditt inlägg. - Tyvärr börjar du sedan tappa bort dig när du föreslår avgifter. - Varför skall vanliga människor som helt utan vinstintresse fildelar material av olika slag betala avgifter? - Jag antar att du tänker på alla dessa "stackars artister" som "måste" få betalt för sitt arbete. - Jag frågar mig varför en artist skall kunna få "arbetsfri" inkomst genom CD försäljning - till och med 75 år efter hans död? - Dessutom är det mestandels så att det är de redan etablerade (och välbeställda) stjärnorna som tjänar dessa pengar - knappast de okända. - Lägg också märke till att "rättighetsinnehavare" sällan är artisterna själva utan musikbolagen. - Personligen tycker jag att det skall vara fritt att fildela vilket material som helst - så länge det görs utan vinstintressen. - Jag tror inte för ett ögonblick att vi därmed får färre bra artister - utan tvärtom

JRE sa...

De som skriker högst är ju skivbolagen som i tio års tid lagt allt krut på att om möjligt totalförbjuda vad som blivit en livsstil för miljontals människor över hela världen. Det är dem jag vill åt. Artisterna som du nämner tjänar väl ändå sina pengar främst på turneer och reklammedverkan i dag. Upphovsmännen däremot går nog faktiskt miste om en del inkomster på grund av fildelning, dock inte lika mycket som skivbolagen vill göra gällande. Skivbolagens missnöje är i stort sett självförvållat och beror till stor del på felsatsningar och ett på tok för kortsiktigt ekonomiskt tänkande. Den arbetsfria inkomsten du talar om tycker jag är uppåt väggarna. Skyddstiden vi har idag (70år) är inte rimlig. De okända och oetablerade kan nog sannolikt, precis som du säger tjäna på fildelning. Åtminstone på sikt.
Den avgift jag föreslår vill jag ha fram främst för att debatten skall börja handla vad saken egentligen gäller. Skivbolagens ovilja till förändring och deras misslyckande med att styra konsumenterna. Med "min" avgift skulle fildelningen slippa bli utmålad som syndabock, och skulle kanske slutligen accepteras för vad det egentligen är, ett modernt distributionssätt för olika media.
med den vinsten i ryggen tycker jag man kan acceptera en avgift.

Pjotr Magro sa...

Den vara man konsumerar är inte gratis att få fram och kan därför inte, i längden, vara gratis att använda.

Du har helt rätt i att det är budbäraren- tekniken- man bekämpar istället för roten till det onda. Det gäller frö musikindustrin att tjäna pengar på något annat än själva skivan.

Det måste komma in pengar om det skall fortsätta komma ut nya produkter. Sedan kanske landssorgen aldrig infinner sig när greatest hits del XXXXI slutar säljas till förmån för ny musik...

Människor är giriga djävlar- det finns alltid något nytt att tjäna pengar på kring en så uppskattad upplevelse som musik.