25 maj 2005

Låg nivå på svensk kultur?

Såg ett kulturprogram på TV igår som upprörde mig lite...
Programmet hette "Sverige" och leds av en icke TV-mässig beskäftig brutta i 24 årsåldern. Bland annat fanns ett reportage om någon fantastisk ny fotograf som var väldigt inne just nu eftersom hon tydligen fått en stor utställning gjord till sin ära...eller vad man ska kalla det. Hennes utställning gick ut på att hon, fotografen alltså, låtit sig fotograferas av olika kända människor. Ehhh...Bland annat fanns ett foto som Lars Leijonborg tagit...vanlig porträttbild typ.. En annan hade Horace Engdahl tagit, på den bilden stod hon framför en bokhylla...
Ja, vahettere, Horace håller ju på med böcker, ungefär...
Och på en bild var hon givetvis utan kläder, den hade Amelia Adamo tagit..."Ja, vi diskuterade väldigt länge om vi skulle göra den eller ej" Shure! Det var säkert den första bilden hon bestämde sig för att göra!

Jag har nu tröttnat på talanglösa människor som kallar sig konstnärer bara för att de gått en massa utbildningar, när de egentligen bara vill stå utan kläder på Sergels Torg och skrika "SE PÅ MIG!"
Klä inte er egen hybris och exhibitionistiska läggning i konstens kläder... det blir så fel...och så dålig konst. Konst och musik verkar bara gå ut på att väcka anstöt nu för tiden...det är så trist!
I samma program uttryckte sig den stöddiga programledartjejen negativt om Carl Larsson... antagligen från någon sorts anarkofeministiskt perspektiv...
Inte är väl Carl Larsson särskilt intressant, inte kan man väl kalla det här för konst? Patriarkatet bla bla... Säga vad man vill om Carl Larsson, 85 år efter hans död kostar en av hans tavlor en miljon ungefär... så helt kass kan han ju inte vara.
Undrar vad den där fotografens rumpa är värd om hundra år... en flugskit i kosmos om jag får gissa...

Och så låter vi Håkan Hellström underhålla vid Polarprisutdelningen... herregud! Är alla andra sångare verkligen döda? Kommer vi låta Eilert Pilarm underhålla nästa år? Varför ska de som bestämmer över kulturen i Sverige envisas med denna flörtkulenivå på allting! Varför?
Hela inställningen till kultur tycks mig så oprofessionell, självcentrerad och talanglös att jag blir mörkrädd!Jag misstänker nästan en konspiration...Kan det vara så att det sitter en massa 40-talistgubbar (som egentligen bara vill ligga med de här unga hennafärgade "konstnärinnorna") bakom allt detta trams och som slänger fram naiva exhibitionister bara för att hela kulturvärden skall kolapsa av sin egen dumhet... Allt för att sedan påtvinga oss nazism i tvåtusen år... Jag vet inte...men känner oro.

Bara för att man vill, behöver det inte betyda att man måste till varje pris. Unga konstnärskillar framställs sällan som vimsiga lekiskluddare. De verkar alltid väldigt coola och mest ägna sig åt att göra praktiska lite futuristiska möbler och designa flashiga skivomslag... Har de tur får de kanske till och med umgås lite med de designintresserade kungabarnen. Konstnärskillar kan till exempel få ett vansinnigt prestigefullt japanskt designpris för någon idiotläcker skateboard de snitsat fram i en stilren atelje någonstans... Medan tjejerna i kultursvängen nästan verkar hänvisade till att klafsa omkring i knasiga städrockar med gummistövlar på fötterna och bete sig som sexåringar... för det kan väl ändå inte vara självvalt? Det finns för många blommiga gummistövelbrudar med knasiga plastsmycken, tiara och kletigt läppstift för att det ska vara en tillfällighet... Jag kan tänka mig att någon mediamogul tycker det är kul att plocka fram de här vilsna och kanske lite kärlekskranka tjejerna som gör skulpturer av dockkläder eller husgeråd i tyll (som inte går att använda) eller glamourösa gummistövlar med hög klack (praktiskt i båten)... bara för att de just är så vilsna och har ett uttryck som bara får en att känna "lilla gumman, kom ska vi kramas lite, du ser så ledsen ut, var det ingen som tyckte din flörtkulehund var fin?" Att sedan flörtkulehunden var stor som en sommarstuga är inte så viktigt... Spelar de sedan lite gitarr och kan skriva sitt eget namn med rättvända bokstäver kan de dessutom bli rockstjärnor.
Det är något som inte stämmer... Någon måste ha lurat i dem allt det här...

Dagens ord är "Flörtkula"

2 kommentarer:

CissiPissi sa...

Lämna mina flörtkulehundar i fred - de är faktiskt jättefina (har mamma sagt..!).

;)

Pjotr Magro sa...

En flörtkula har mening, anarkofeministisk kritik av patriarkatet gestaltad genom att fota sig naken har mer med limmet att göra än kulan.

Nivellering medborge JRE är också en konst.