05 november 2005

Kommissionen

Är det någon som egentligen tittar på tv-serien kommissionen?
Allting med serien är så fullständigt osannolikt. Karaktärerna, handlingen, replikerna, "specialeffekterna", ja allt är fullkomligt osannolikt.
Om man nu vill göra en serie som skall vara realistisk eller trovärdig borde man kanske använda sig av någon form av realism. Men som vanligt när nötterna på SVT får en fet budget att göra av med så går det käpprätt åt helvete. Man tar i för mycket på fel sätt. Det finns exempelvis en mycket ambitiös engelsk version av seriens hemsida.
För vem är den gjord?

Den bärande idén till serien skulle möjligen kunna ha räckt till en sevärd film, inte mer. Kommissionen är en katastrof i alla avseenden. Det enda som skulle kunna rädda serien nu är en hastig inskrivning av Karlsson på taket. Då skulle skulle det nog äntligen kunna bli lite drama av det hela. Dessutom skulle ungarna kanske börja titta.

Ryktet säger att SVT planerat 36 avsnitt (tre säsonger) av eländet. Känn på den! Låt oss hoppas att det inte stämmer. Till råga på allt släpper man parallellt ut serien på DVD. Varför? Vem köper den? Om man bara tittar på ytan framstår Kommissionen som en svensk variant av Lost eller 24. Och det är nog så man tänkt marknadsföringsmässigt. Problemet är bara att alla redan har fattat bluffen.
Det går inte att konstruera ett publiksug utan anledning. Släpp ut ett par sköna DVD:er med Kobra-redaktionens irrfärder istället, där finns det i alla fall innehåll.

Vore det inte bäst för alla inblandade om de här terroristerna släppte en atombomb över Stockholm lagom till jul så vi slipper Kommissionen nästa år.

1 kommentar:

Buppis sa...

Jag tittade på avsnitt 1, tyckte det var bra och spännande.
Sedan kom avsnitt 2 och spänningen tvärdog. Det blev någon sorts såpa som knappt rörde sig framåt av det hela.
Efter det slutade jag titta.

Jag tror inte att realismen är huvudproblemet. Man är beredd att köpa nästan vad som helst - se t.ex. på Arkiv X.
Men en serie av den här typen måste för fan ha styrfart. Det måste hända någonting mer än att en kille blir förbannad för kaffet är slut på kontoret...