03 november 2009

Romans I Moll (1947)

Vad sägs om lite mystisk 40-tals musik? Här har vi vräkiga Romans I Moll, hämtad ur den mer än lovligt Hitchcockinspirerade men sällan visade svenska filmen Brott I Sol från 1947.
"Harry Werner anländer till sin luxuösa villa efter en lång vistelse i Italien. Sedan sex år har han vårdats för sinnessjukdom utlöst av ett sammanbrott, som i sin tur orsakades av alkoholism och trasiga nerver. Nu känner han sig som en ny människa. Harry tackar ja till hembiträdet Stinas erbjudande om frukost. Men någon sup vill han inte ha; han har slutat med sprit. Trädgårdsmästaren Albin gräver vid en silvergran, som planterades för sex år sedan. Plötsligt blir en skelettarm synlig. Harry tillkallas, och man finner då också en klocka. Raoul står det på boetten. Harry tar till flaskan. Han sätter sig vid flygeln, och han hör röster inom sig från en dag för sex år sedan."

En på det hela taget ruskig historia. Filmen regisserades av Göran Gentele och bygger på Staffan Tjernelds bok och pjäs med samma namn. Rollen som Harry Werner gjordes av Birger Malmsten.


Naturligtvis krävde filmen ett Miklos Rozsa-färgat score varför man sökte en välrenommerad internationell kompositör. Valet föll slutligen på den tyske tonsättaren Charles Wildman eller Willy Mattes som han egentligen hette.

Inspelningen gjordes av HMV i Stockholms Konserthus på eftermiddagen den 28 augusti 1947 (mellan kl 14 och 16 enligt inspelningsjournalen). Hovkapellet spelar under ledning av Charles Wildman själv och pianosolisten är ingen mindre än Sixten Ehrling. En kuriositet således, eftersom man sällan får höra Ehrling som pianist.

Romans I Moll har givits ut många gånger i olika skepnader genom åren. Sven Olof Sandbergs vokala version spelades flitigt i svensk radio.Här hör vi dock originalversionen, som vad jag vet aldrig funnits tillgänglig annat än på 78-varvare. Dessvärre är skivans andra sida behäftad med ett pressfel vilket medför att skarven mellan skivsidorna blir onödigt tydlig. Mycket Nöje!


1 kommentar:

Catherine sa...

Ända sedan barnsben har jag älskat detta musikstycke och tycker fortfarande att det är fantastiskt med all sin dramatik. Det är väl det du kallar "vräkigt". Sven-Olof Sandbergs version hittade jag på en loppis för 25 år sedan, men det försvann från min samling på något mystiskt sätt. Jag önskar verkligen att jag finge tag på den igen.